úterý 28. dubna 2015

Torteliny za 20 minut

Nevím jak vy, ale já při práci a dalších povinnostech nestíhám vyvářet dvě hodiny denně a přitom chci aby se jídlo dalo sníst, nebylo tučné a mělo minimum jednoduchých cukrů. Takže takových receptů "do půl hodiny", bude víc.
Nebojte se polotovarů, často slyším a čtu, jak by jsme se jim měli vyhýbat, ale jde to vůbec? V tomto případě je použita čerstvá zelenina (nakolik se dá zelenině z obchodu říkat čerstvá...), ale mražená není o moc horší, pořád lepší mražená, než žádná.


Co bude potřeba:
- Torteliny z polotovaru (značka a náplň je na vás) a jestli se s nimi chcete kuchtit, můžete si je vyrobit klidně sami, ale je to práce a výsledek tak trochu nejistý - zvlášť pokud jste vaření do teď moc nedali.
- Dvě větší červené cibule
- Asi šest listů čínského zelí
- Pepř, mám rád víc druhů pepřů, takže kupuji již připravenou směs v mlýnku a množství je individuální (jak kdo snese a nejen při konzumaci.....)
- POZOR! pro ty, kteří s racionální výživou začínají, ale vlastně pro každého kdo chce: max. jedna třetina opravdu kvalitního špekáčku a to malého, nebo několik plátků slaniny. Nejlepší samozřejmě vždycky bude kuřecí šunka.
- Kvalitní olej, nepoužívejte panenský olivový a to v žádném případě. Doporučuji kvalitní řepkový. Lepší je arašídový, který snáší vysoké teploty. A množství max. jedna čajová lžička a to je maximum, když dáte menší množství, nic se nestane.
- Sojová omáčka. Opět platí, kvalitní je lepší, pokud byla vyráběna tradičním postupem, nemáte se čeho bát, ale také je mnohem dražší.
A nejdůležitější věc: kvalitní pánev s teflonem, nebo keramickým povrchem. Za kvalitu se platí, ale je lepší si připlatit, než za půl roku zjistit, že potah z pánve "někam" zmizel. Bohužel většinou mizí zamíchaný do jídla. Takže na pánvi nešetřete, když se k ní budete dobře chovat, vydrží opravdu dlouho.

Dejte vařit vodu na torteliny a hned začněte krájet všechno ostatní. Většina tortelin potřebuje cca. 10 minut, takže času není nazbyt. A také hned dejte rozehřát pánev, zahřívejte ji pomalu a olej přidáte až těsně před přihozením první ingredience. Nezapomeňte, oleje jen trochu i ta lžička může být hodně, záleží na to na co jste zvyklí. Pepř můžete nasypat ještě před nalitím oleje, ale nesmí se z něj kouřit Cibule nakrájejte na větší části, jde spíš o to, jak velké kousky cibule v jídle snesete. Čínské zelí opláchněte, vyhoďte první řadu listů (stejně jsou většinou poškozené) a pak znovu omyjte každý list zvlášť. Okrájejte zelené části listů a bílé části a zelené si dejte zatím stranou. Nakrájejte špekáček (nebo to co jste si připravili) a dejte pomalu restovat, nejde o žádné grilování, ale lehké osmahnutí a hned přidejte cibuli. Když cibule lehce zesklovatí, začněte postupně přidávat bílé části z čínského zelí. Nedávejte je hned najednou všechny, ale rozdělte je asi na tři části a přidávejte po jedné minutě. A samozřejmě pořád míchejte.... Po přidání poslední části by jste měli pomalu zcedit torteliny. Nechejte je okapat a můžete na pánev nalít asi jednu lžíci sojové omáčky a nechejte ještě chvíli restovat, ale pokud jste neměli pánev moc rozpálenou nejde vlastně ani o restování, protože se všechna tekutina z cibule a zelí ani nestihla pořádně vypařit. Pak přidejte na drobné proužky nakrájené zelené části čínského zelí a nechte jen zlehka zavadnout a přimíchejte torteliny. Nechejte vše dohromady propojit a máte hotovo. Jestli chcete nemusíte torteliny přidávat na pánev a servírovat samostatně, ale osobně si myslím, že spojení chuti zeleniny a tortelin je na pánvi lepší. Příprava by neměla trvat víc jak dvacet minut. Zeleniny můžete dát i víc, olej žádný to samé platí o uzenině - žádný recept není dogma. Ale jak jsem psal, pokud začínáte a samostatná zelenina by pro vás byla nejedlá, klidně si dopřejte malý kousek toho co to vylepší. Postupně ubírejte a nakonec se bez uzenin obejdete docela. Nezapomeňte, je lepší pomalý nástup a změnit vše postupně, než všechno změnit a po půl roce to všechno vzdát. Jojo efekt neplatí jen u hubnoucích diet, ale také u nárazových změn.
Dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat